top of page

Onemocnění dutiny ústní u koček

Onemocnění dásní, zubů a dutiny ústní postihuje 50 až 90 % všech koček starších 4 let. Nejčastěji se problémy se zuby a zánětem dásní objevují u koček starších 8 let, ale u predisponovaných plemen se mohou vyskytnout už u mladších zvířat. Plemena s nejvyšší prevalencí periodontálních onemocnění zahrnují Siamské, Mainské mývalí a britské krátkosrsté kočky. 


Nevhodné krmení, špatná výživa a nedostatečná péče o zuby a dásně vedou k ukládání zubního plaku, na který se zachytávají bakterie. Pokud se tento proces včas nediagnostikuje a neřeší, dochází k tvorbě zubního kamene a vzniku zánětu dásní - gingivitidy. Zánět dásní lze odhalit při prohlídce dutiny ústní, kdy se jeví jako růžový lem kolem zubů. Dásně jsou oteklé a mohou způsobovat bolestivost při příjmu potravy. Pozitivní je, že ve většině případů se jedná o stádium zánětu dásní, které je při časné a efektivní terapii reverzibilní, tedy bez trvalých následků. Je potřeba zvážit výběr a vhodnost konzistence krmení a nastavit způsob péče a čištění zubů. 


Veterinář s černou kočkou při prohlídce.

Pokud onemocnění přetrvává, vytváří se ze slin a bakteriálního plaku zubní kámen, který obklopuje zub, zachytává další vrstvy bakterií a postupně poškozuje okolní tkáně. Nevratné stadium onemocnění se označuje jako parodontitida, což je stav, kdy je postižený závěsný aparát zubů, dochází ke ztrátě kostní hmoty a v některých případech i zubů. 


Příznaky onemocnění dutiny ústní: 

  • Zápach z tlamy 

  • Zarudnutí, otok a krvácení dásní 

  • Náklon hlavy při příjmu potravy 

  • Slinění 

  • Ztráta hmotnosti a nechutenství 

  • Neupravená srst a změny chování 


Při zpozorování některého z těchto příznaků se nevyplácí vyčkávat, protože se může jednat i o projevy systémového onemocnění, které může způsobovat oslabenou imunitu, jako například virus kočičí leukémie (FeLV), virus kočičí imunodeficience (FIV), kalicivirus nebo dokonce cukrovka - diabetes mellitus. Pokud se s terapií parodontálního onemocnění nezačne včas, může mít vliv na rozvoj chronického onemocnění ledvin, protože bakterie z dutiny ústní se prostřednictvím poškozené tkáně dostávají do celého organismu a dále se šíří do citlivých orgánů. 


Péče o dutinu ústní je nedílnou součástí zdraví, a stejně jako u lidí bychom měli i u koček pravidelně navštěvovat zubaře - alespoň jednou do roka na preventivní vyšetření. Neméně důležitá je i domácí péče o chrup mazlíčků pomocí kartáčku a zubní pasty. V případě dalších otázek a zájmu o preventivní stomatologické vyšetření se neváhejte k nám objednat na konzultaci

bottom of page