top of page

Cestování s mazlíčkem. Víte, jak na něj a jaká mohou být úskalí?

Cestování s domácím mazlíčkem může být skvělým zážitkem, pokud je dobře naplánováno a připraveno. Ať už se chystáte na dovolenou se psem, kočkou nebo drobným savcem, jako je morče nebo zakrslý králík, je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům. Jak se na cestu připravit a jaká vás mohou potkat úskalí poradí Super zoo.


Plánování je základ


Příprava na cestu začíná mnohem dříve než samotná cesta. Prvním krokem, zejména před delší cestou, by měla být návštěva veterináře. Ujistěte se, že je váš mazlíček v dobrém zdravotním stavu a má všechna potřebná očkování. „Zdravotní kontrola je nezbytným krokem před každou cestou, zvláště pokud se chystáte do zahraničí,“ říká veterinářka MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. ze Super zoo veterina. Kromě toho si připravte veškerou potřebnou dokumentaci, jako je očkovací průkaz, pas pro domácí zvířata (pokud cestujete do zahraničí) a případně potvrzení o zdravotním stavu. Nezapomeňte také na vhodné cestovní vybavení – přepravní boxy, postroje a vodítka. Pro drobné savce je potřeba mít dostatečně velkou a bezpečnou klec. Důležitá je také identifikace vašeho mazlíčka. Ujistěte se proto, že má identifikační známku a mikročip s aktuálními kontaktními údaji. U mikročipů nezapomeňte na jeho registraci do některé z databází. „Majitelům doporučujeme mikročip registrovat ve více databázích. V případě, že se mazlíček ztratí, se díky tomu zvyšuje pravděpodobnost identifikace a následného rychlého vrácení k majiteli,“ dodává MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.


Produkty pro letní zábavu a výlety se psem

Praktické balení


Při balení před dovolenou nezapomeňte na dostatek krmiva, vody na celou cestu a misek. Balte také hygienické potřeby, jako jsou sáčky na exkrementy, stelivo pro kočky nebo podložky do klecí pro drobné savce. Před cestou nejen za outdoorovým dobrodružstvím nezapomeňte na přibalení zvířecí lékárničky, ve které by určitě neměly chybět:


  • Léky, které mazlíček pravidelně užívá

  • Antiparazitika a pinzeta pro případné odstranění klíšťat

  • Náplast, gáza a samodržící obinadlo

  • Nůžtičky s kulatými hroty

  • Oční kapky

  • Dezinfekce


Zabalte také samozřejmě oblíbené hračky a deky, které mohou pomoci vašemu mazlíčkovi cítit se pohodlněji v neznámém prostředí.„Hračky a deky, které mazlíček zná, mohou výrazně snížit jeho stres během cestování,“ doporučuje MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.


Dobrodružství v zahraničí


Pokud plánujete cestovat do zahraničí, je důležité se připravit na specifické požadavky jednotlivých zemí. Každá země má své vlastní předpisy týkající se vstupu domácích mazlíčků. „Informujte se o požadavcích na očkování, karanténu a potřebné dokumenty. Před cestou do zahraničí je vždy dobré konzultovat plány s veterinářem, který může poskytnout specifické rady a doporučení,“ říká MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. Různé dopravní prostředky, jako letadlo, vlak nebo auto, mají různé předpisy pro přepravu zvířat, proto si před cestou zjistěte, jaké jsou podmínky u vámi vybraného dopravce.


Přepravka pro cestování

Úskalí cestování do zahraničí


Cestování do zahraničí může přinášet různá úskalí. Cestování může být pro zvířata velmi stresující, proto zvažte použití uklidňujících prostředků, které vám doporučí veterinář. V cizí zemi může být obtížné najít veterinární péči kvůli jazykové bariéře. Připravte si proto seznam veterinářů a klinik v oblasti, kam jedete, a vždy se dopředu seznamte se všemi pravidly. V některých místech se můžete setkat se zákazem pouštění psa na volno. Pokud cestujete do hor, seznamte se s platnými předpisy např. pro využití lanovek, kde zpravidla bývá nutnost nasazení náhubku po dobu jízdy. Zahraniční cesty mohou občas působit složitě, ale s pečlivou přípravou a plánováním se dají zvládnout bez větších problémů.


Klidný mazlíček, spokojený majitel


Někteří mazlíčci mohou mít problémy s cestováním. V takových případech pomáhá snížit stres postupná adaptace. Před delší cestou zvykejte svého mazlíčka na přepravní box nebo klec a podnikněte krátké výlety, aby si na ně zvykl. Zařaďte také časté přestávky během cestování autem, které umožní mazlíčkovi protáhnout se a napít. Pokud je váš mazlíček velmi nervózní, zvažte použití feromonových sprejů nebo uklidňujících doplňků stravy. „Každý mazlíček je jiný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Je důležité najít metodu, která nejlépe vyhovuje vašemu zvířeti. Pokud majitel ví, že jeho mazlíček nesnese cestu autem a trpí nevolnostmi, je dobré poradit se s veterinářem, který doporučí další opatření,“ dodává MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D.


bottom of page