top of page

Začala sezóna klíšťat. Jak ochránit mazlíčky před nebezpečím?

Jaro přináší kromě hřejivého počasí a krásné zeleně kolem nás také zvýšené riziko v podobě nevítaných hostů v kožichu našich nejvěrnějších čtyřnohých společníků. Klíšťata mohou psům i kočkám způsobit vážné zdravotní problémy, avšak s dostatečnou péčí a informovaností můžeme minimalizovat nebezpečí a užít si krásné jarní dny naplno. Jak na to, poradí veterinářka ze Super zoo veterina.


Klíšťata jsou aktivní zejména v období od jara do podzimu, kdy venku stoupají teploty. Oblíbenými místy výskytu jsou zejména vlhká a stinná místa, jako jsou hustá tráva, podrost v lese nebo okolí vodních ploch. Přítomná jsou ale také v zahradách a městských parcích. Cílem prevence je používat vhodný preparát s repelentním účinkem, který klíšťata odpuzuje a minimalizujeme riziko přisátí. Klíšťata se nejčastěji přisávají na místa, která jsou teplejší (dobře prokrvená) a méně přístupná, jako jsou uši, prostory mezi prsty nebo okolí krku, proto je velmi důležité pečlivě zkontrolovat celou kůži, a to po každé procházce.


Nebojte se ochranných prostředků


Na trhu je široká škála preventivních prostředků proti klíšťatům, ke kterým patří antiparazitní obojky, tablety, spreje nebo pipety (takzvané spot-ony). Pokud si nejste s výběrem jistí, poraďte se s odborníkem, který vybere to nejvhodnější antiparazitikum přímo pro vaše zvíře s ohledem na velikost, věk, zdravotní stav a vaši domácnost. „Rozdíl mezi jednotlivými antiparazitiky je ve způsobu aplikace, nástupu a délce účinku. Obojky začínají fungovat zhruba za 5 dní od nasazení a jejich účinek trvá až 8 měsíců. Navíc jsou také voděodolné a jejich účinná látka se rozšíří po celé kůži zvířete, ale pouze v podkožní vrstvě, takže neproniká do krevního oběhu,“ vysvětluje MVDR. Dagmar Zähringer, Ph.D. ze Super zoo veterina.



Pipety neboli spot-ony se aplikují přímo na kůži mezi lopatky mazlíčka. Účinkují již druhý den po aplikaci, ale celkový účinek vydrží méně než 5 týdnů. Spot-ony mohou mít také kombinovaný účinek (na blechy i klíšťata), jako třeba Beaphar COMBOtec, který je vhodný rovněž pro štěňata. MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. upozorňuje také na to, že svého mazlíčka byste neměli ještě týden po aplikaci koupat, protože použití šamponu může účinek zmíněných přípravků snižovat. „Vyvarujte se kombinacím více různých antiparazitních přípravků najednou. Žádný prostředek není 100% účinný a proto určitě vždy myslete také na prevenci – vyhýbejte se místům, kde je vysoká koncentrace parazitů, zejména během jarního a letního období,“ dodává.



V neposlední řadě jsou možností antiparazitní šampony, které hubí klíšťata přímo v srsti. Na pelíšek nebo koberec lze využít speciální spreje – tento krok by měl určitě následovat poté, co parazita ze srsti svého mazlíčka odstraníte, tak abyste se zbavili případných dalších nežádoucích hostů, kteří se ještě nestačili přisát. Dlouhodobým řešením může být podle MVDr. Dagmar Zähringer, Ph.D. také očkování jako ochrana proti lymské borellióze, kterou klíšťata přenášejí: „Očkovat je možné psy od 12. týdne stáří s tím, že zhruba po 3 týdnech následuje přeočkování a pro udržení trvalé imunity se doporučuje každoroční revakcinace. Vakcínu doporučujeme majitelům psů, kteří se hodně pohybují v terénu.“


Jak správně klíště odstranit


Pokud najdete na kůži vašeho domácího mazlíčka přisáté klíště, je nezbytné jednat rychle, ale s opatrností. Odstranění klíštěte by mělo být provedeno pomocí speciální pinzety či háčku, který umístíte co nejblíže místu, kde je klíště na kůži přisáté. Použít můžete například plastovou pinzetu na klíšťata Dog Fantasy ze sortimentu Super zoo, pomocí které pomalu, ale zároveň pevně vytáhnete klíště ven. Po odstranění je důležité dezinfikovat místo a následně pečlivě sledovat jakékoliv příznaky infekce. „Pokud si všimnete zarudnutí, otoku nebo změn chování vašeho mazlíčka, je potřeba okamžitě kontaktovat veterinárního lékaře. Včasná léčba může minimalizovat riziko komplikací a zajistit rychlé zotavení,“uzavírá veterinářka MVDR. Dagmar Zähringer, Ph.D. ze Super zoo veterina.

bottom of page