top of page

Přerůstání zubů u králíků a hlodavců

I když jsou králíci a hlodavci v lecčem odlišní, jedno mají společné. A tím jsou dorůstající zuby. Na první pohled by se mohlo u obou skupin zdát, že mají jen hlodáky, které můžeme při zkoumání tlamky vidět jako první, ale není tomu tak. Mnohem důležitější jsou u obou skupin zadní zuby – stoličky. Ty také pravidelně dorůstají a jejich nedostatečné obrušování může vést k velmi nepříjemným zdravotním komplikacím. 


Přerůstající zuby patří mezi nejčastější onemocnění králíků a hlodavců. 


Při nedostatečném fyziologickém obrušování zubů dochází k prodlužování korunek řezáků, třenových zubů a stoliček oběma směry, zub se vychyluje a zvíře bodá do tváře nebo jazyka. Mazlíčka to samozřejmě velmi bolí, přestává konzumovat potravu a při neřešení problému se objevují záněty, abscesy, podvýživa, trávicí potíže, oční komplikace, onemocnění kůže a jiné. Může se objevovat slintání, vyhublost nebo výtok z nosu či očí. Jedním z prvních příznaků přerůstání zubů je snížený příjem krmiva a ztráta hmotnosti. Králík přestává jíst seno a vybírá si hlavně měkčí a lehce zpracovatelnou potravu.  


Hlavním důvodem přerůstání zubů bývá nedostatek vlákniny, proto je podávání sena nezbytné. Méně časté, ale například pro chov velice podstatné, je geneticky podmíněné přerůstání. Někteří jedinci mají pro přerůstání silné predispozice, takže je možné, že veterinární ordinaci navštívíte, i když budete zvířátku podávat správné krmení.  


Diagnostika je založena na klinickém vyšetření veterinářem. Pro podrobné vyšetření dutiny ústní včetně úpravy přerostlých zubů je potom nutná celková anestezie, mnohdy je potřeba provést také RTG vyšetření. 


Léčba spočívá v úpravě jídelníčku, opakované odborně provedené úpravě velikosti a skusné plochy zubů, případně odstranění zubů postižených infekcí a podávání podpůrných léčiv. 





Prevence přerostlých zubů je založena na správné výživě, péči a kontrole. Jediným způsobem, jak dosáhnout zdraví zubů, je seno. Také větvičky ovocných stromů či keřů jsou ideálním pomocníkem na přerůstající zuby. Můžeme je podávat čerstvé i sušené, které jsou o to více tvrdší. Čím tenčí větvička, tím větší šance na to, že ji králík spořádá celou a podpoří tak broušení zubů. 


Seno je u býložravých hlodavců (morče, činčila a osmák) a králíků nejdůležitější složkou jídelníčku. Ve volné přírodě je jídelníček králíků a hlodavců relativně jednoduchý. Skládá se hlavně z trav, bylin a stébel, které obsahují vysoké procento vlákniny, a ta se musí v dutině ústní po dlouhou dobu rozmělňovat. Tím je zabezpečeno pravidelné a dostatečné obroušení zubů. Krmiva energeticky výhodnější (zrní, pelety, suchý chléb...) jsou rozkousané relativně rychle a čelisti se při tom oproti sobě pohybují jen ve vertikálním směru. Toto krmení je navíc hodně syté a zvíře už po jeho pozření nemá potřebu dalšího příjmu potravy. Zuby se tím dostatečně neobrušují a přerůstají. 


Seno tak musí mít králíci i ostatní hlodavci k dispozici vždy. Snižuje se tím riziko metabolického onemocnění kostí vybalancovaným obsahem vápníku, fosforu a vitaminu D, aby nedocházelo k „měknutí“ kostní tkáně čelisti, a tím k jejím deformitám a uvolnění zubů. Navíc si nepřetržitý růst zubů vyžaduje dostatečný přísun vápníku. Dále potom vhodné krmivo zajistí dostatečné opotřebení zubů, a tím zabraňuje jejich přerůstání. 


V naší ordinaci vám při vyšetření rádi nabídneme jak možnosti prevence, tak i odborné řešení případných problémů se zoubky vašich králíčků a hlodavců. Zajímá vás víc problematika zdraví zubů a správného krmení u drobných savců? Neváhejte se k nám objednat na preventivní vyšetření, rádi vám všechny otázky zodpovíme a s péči poradíme.  



bottom of page