top of page

Perzistentní mléčný chrup u psa

Mléčný chrup se u rostoucích štěňat vyvíjí od 3 do 7 měsíce života a tvoří ho celkem 28 zubů. Jako první rostou štěňatům řezáky a špičáky, které se rostou mezi 3 a 4 týdnem. Třenové zuby vyrůstají později. Stoličky štěněti nenarostou vůbec. Znalost zubního vzorce psa a doby prořezání jednotlivých zubů je důležitý pro rozpoznání toho, zda některý zub chybí nebo je naopak nadbytečný.  


Ve chvílí, kdy se začne trvalý zub prořezávat přirozenou cestou, vytváří tlak na hrot kořene mléčného zubu a dojde tak k resorpci jeho kořene, dochází postupně k uvolnění a posléze vypadnutí dočasného zubu.  




Jako první se mění řezáky ve 3 měsících, poté špičáky, třenové zuby a poslední rostou stoličky mezi 5-7 měsícem. Pokud zub neroste správnou cestou, nedochází k tlaku na mléčný zub a ten pak nevypadne a zůstává na místě. Trvalý zub vyroste vedle něho a vniká nám perzistentní mléčný chrup (zub, který ještě nevypadl, ačkoliv již měl), který nejčastěji postihuje malá plemena jako například chihuahua, yorkshirský teriér, mops ale také se s ním setkáváme u buldoků, bostonských teriérů a boxerů. Chyba může také nastat u mléčného zubu, který se chybně prořeže jinde, nebo není založen trvalý zub.  


Je třeba také rozlišit mezi zdvojením korunky a výskytem nadpočetných zubů. V případě že zůstanou všechny zuby, vytvoří se takzvaný „žraločí chrup“. Perzistentní zuby je nutné chirurgicky odstranit, protože působí řadu problémů jako například vytlačování trvalých zubů, křivení skusu, zvýšené hromadění potravy a tvorba zubného kamene. Už jen díky tomu, že mají společný gingivální lem a způsobují oslabení upevnění paradontu. U štěňat doporučujeme preventivní stomatologické vyšetření, aby se předešlo případným problémům s růstem zubů a prevenci vzniku dalších onemocnění dutiny ústní. Nenechávejte nic náhodě a neváhejte se k nám objednat na konzultaci kde vám rádi poradíme. 



bottom of page